Van Wijk

Interieur dekenfabriek met weefmachines en kinderarbeid Van Wijk rond1900

Over de familie Van Wijk en de fabriek waarmee zij beroemd werd, is relatief weinig geschreven. Eigenlijk is dat vreemd. Want elke oudere Leidenaar herinnert zich de Wollendekenfabriek Gebrs. Van Wijk & Co. Nog maar 55 jaar geleden gaf dit bedrijf werk aan bijna duizend mensen. Hun dekens en wollen stoffen veroverden de hele wereld. Zelfs koningin Wilhelmina vereerde de fabriek met een bezoek. Dat is toch geen kleinigheid.

Zelf stam ik af van Dirk van Wijk, zoon van Dirk van Wijk en Jannetje Fassijn. Dirk senior is vaak genoemd als oprichter van de fabriek. Hij wordt namelijk na keuring van zijn weefsel in 1795 officieel erkend als ‘fabrikeur’. Maar feitelijk start zijn zoon Willem Fredrik in 1815 de fabriek waarmee diens zonen Willem Fredrik en Thomas als ‘de gebroeders Van Wijk’ bekend werden.

Genealogie drukt je met je neus op vergankelijkheid, zeker als het om dit bedrijf gaat. Want na jaren van groei en winstgevendheid, viel er niet met goedkope arbeid in het Verre Oosten te concurreren. Te laat werd op veranderingen ingesprongen. Na anderhalve eeuw sloten de fabriekspoorten. De gebouwen verdwenen of kregen een nieuw leven als supermarkt en appartement. Er resteren nog wat sporen van het roemruchte verleden. Maar het bedrijfsarchief is vermoedelijk grotendeels in de shredder verdwenen. Daarom ben ik trots op de aanvullingen die ik toch op de geschiedenis van deze fabriek kan geven.

Vanuit mijn perspectief hoort die fabriek dus bij een zijlijn. Maar ik deel met de oprichters genoeg voorouders en verwanten die zeer vermeldenswaardig zijn. Dit epos begint met de (pdf-download) Inleiding Van Wijk. Vervolgens treden de gebroeders en andere verwanten in Generatie 06 tm 08 Van Wijk (pdf-download) voor het voetlicht. Evenals Generatie 09 tm 11 Van Wijk en gezin Huyst (pdf-download). Maertge Salomons de Clerq hertrouwt als weduwe van Thomas Janszn Aernaert [van Wijk] (generatie 11) met Gillis Gillisz Huyst. Onder meer hun zoon Matthijs laat een prachtige boedel achter die in twee dagen tijd is beschreven en hier volledig is opgenomen. De mannen van Van Wijk zijn getrouwd met vrouwen uit de geslachten Dee – Fassijn – Van Toorenvliet – De Keuwer – De Clerq (pdf-download).

Aan de vrouwelijke kant komen we vervolgens via Dee en Fassijn uit bij Schiering – Poit – Chaudron – Jonkhans – Heese (pdf-download). En daarna bij de geslachten Van Poelgeest – Denij – Van der Meer – Kampman – Rondeau – Hubert – Van Sonnevelt – Martijn – Robijn – De Hondt (pdf-download). In de verste uithoeken van aangetrouwde families komen we tot besluit Picard – De Larbre – Van Loo – Platteel – Focker – Schrijver – Vd Linde – Mahieuws – Elin – Bonte – Meijer – Olivier – Clarisse tegen (pdf-download). Maar liefst zeven echtparen behoren tot de dertiende generatie en drie tot de veertiende. Daarmee komen we al heel dicht bij het einde van de middeleeuwen.

Bovendien gaan de volgende artikelen op Familiesporen specifiek over mensen uit de familietak Van Wijk:

Jonkhans in ’t Land van Cleef
Leidse wevers op de Middelstegracht
Baggermannen in de familie
Twee voorouders uit Colchester, Engeland
Het leven van een arbeider in 1890 bij de Leidse Gebrs Van Wijk
Een ‘Rus’ in de familie
De pest halveert gezinnen Sonnevelt en Oliviers
Binnenvader van het Minnehuis

De Kwartierstaten Van Wijk (pdf-download) bieden een verhelderend overzicht van alle voorouders. En de Totaalindex van Wijk (pdf-download), ten slotte, bevat de namen van alle op de gezinskaarten beschreven personen.

(Bron foto: Erfgoed Leiden en omstreken, circa 1900, werknemers en msignatuur .)