Kortekaas

Leonardus van Veen en Cornelia Kortekaas

Opa en oma Van Veen-Kortekaas

Als enige van mijn opa’s en oma’s is Cornelia Kortekaas echt een meisje van het platteland. Voor haar verwanten geen stadse fratsen, luxe winkelstraten of dichtbevolkte wijken. Zij leven voornamelijk in dorpen nabij de zee in een gebied dat wij nu kennen als de Bollenstreek. De tulpen, narcissen en hyacinten verschenen echter relatief recent.

Haar voorouders zijn boer, landbouwer, watermolenaar, arbeider of dienstbode. Op de zandgrond bij de afgegraven duinen zijn tuinderijen met groenten, fruit en kruiden. Meer naar het binnenland houden boeren koeien op het rijke grasland. De veldwachter loopt zijn rondje in het dorp en over omliggende landwegen. Langs de deur komen kooplieden van elders hun waren aanbieden.

Het leven volgt de seizoenen en op zondag zit de goegemeente in de katholieke kerk. De dorpen zijn klein en overzichtelijk. Iedereen kent iedereen. Jongens en meisjes vinden elkaar in naburige plaatsen. En lange tijd komen de meesten zelden of nooit buiten hun geboortestreek.

Ze reizen te voet of te paard. Misschien nemen ze soms de trekschuit, die ook slechts stapvoets gaat. Het moet voor hen een indrukwekkend schouwspel zijn geweest: de aanleg van de spoorlijn en de eerste stoomtrein van Amsterdam naar Den Haag. Nu ruim 150 jaar geleden. Voor Cornelia komt de buitenwereld nog sneller nabij. Zij trouwt met Leonardus van Veen, een man uit de stad. Samen maken ze in de jaren dertig flinke omzwervingen door Nederland.

In deze heruitgave van het Boek De familie Kortekaas (pdf-download), Genealogisch onderzoek naar de voorouders van Cornelia Kortekaas treft u haar verwanten aan. Inwoners van de Bollenstreek herkennen hun namen vast wel. Zoals Hart(e)veld, Heemskerk, Huijgsloot, Van den Nieuwendijk, Zwanenburg, Langeveld, Van der Klugt en Van Tol. Om te weten wie er één van wie is, biedt deze Kwartierstaat Kortekaas gen 4 tm 8 en Hartveld gen 4 tm 8 (pdf-download) inzicht. En dit is de (pdf-download) Totaalindex Kortekaas.

Tot besluit gaan de volgende artikelen op Familiesporen specifiek over mensen uit de familietak Kortekaas:

Twee veldwachters: Hartveld en Van den Nieuwendijk
Oma heet eigenlijk niet Kortekaas
Gezichten bij een trouwakte
Verrassing: oude familiefoto’s!
Stoomwalsmachinist bij de Hollandsche Beton Mij
Op bezoek bij oma Van Veen