Van der Steen

Kastje Jacobus van der SteenAl veertig jaar bezit ik een zogenoemd dienstbodekastje. Het komt uit de werkplaats van mijn overgrootvader Jacobus van der Steen (1856 – 1942). Deze Leidse meubelmaker produceerde biljarttafels en ameublementen. Als huwelijksgeschenk gaf hij aan elk van zijn vier dochters een complete set kasten, tafels, stoelen en kleine meubeltjes mee. Jacobus en zijn vrouw Petronella ‘Pietje’ Susanna Poptie zijn de ouders van mijn oma aan moederszijde.

Deze oma, Maria Catharina van der Steen, overleed 25 jaar geleden. Toen zij nog leefde, heb ik haar weinig gevraagd over ons familieverleden. Helaas, want ze vertelde daarover graag. Pas vier jaar naar haar dood begon ik aan het onderzoek waarvan het resultaat op deze website staat. Ik denk dat zij het heerlijk had gevonden om over al haar voorouders te lezen.

In blogvorm vertel ik de komende tijd meer over het leven van deze mensen. Het onderzoek naar de familie Van der Steen kan ik vanwege een verhuizing niet voltooien. Maar de verzamelde gegevens plaats ik hier voor de liefhebber. Er zitten boeiende weetjes tussen. Zoals: waar zij woonden, hoe zij de kost verdienden en met wie zij lief en leed deelden.

Laten we beginnen met (pdf-download) Van der Steen generatie 3 tot en met 9. Daarna volgen de aan generatie 4 verwante families Stouten – Gadron – Brakel – Planjer – Vileijn – Van Oortegem – Eradus – De Noué (pdf-download). Aan generatie 5 Van der Steen zijn verwant: Buijs – Vroom – Rijkewaard – V.d. Plaat – Pel – Raffelaer – De Geus – Risseveld – De Millecan (pdf-download). En de aanverwante geslachten bij generatie 6 tot met 9 Van der Steen zijn Gressie – Voster – Scheen – Passant – Chaudron – Minne – Blommendael (pdf-download).

Verder gaan de volgende artikelen op Familiesporen specifiek over mensen uit de familietak Van der Steen:

Lange slungels en pokdalige tronies
Leidse wevers op de Middelstegracht
Het huis op de Lange Mare
De verbeelding van een tijdperk in een album
De schamele boedel van Johannes Pel
Uiterlijke gelijkenis gezin Van der Steen
Met de VOC naar Batavia
De trouwlustige Dominicus

In de Totaalindex Van der Steen (pdf-download) treft u een alfabetische lijst aan van alle voorkomende personen.