Bredewold

Johannes Josephus Bredewold

Johannes Josephus Bredewold

De familie Bredewold, aanverwante Leidse oosterlingen en nieuwkomers uit het zuiden. Genealogisch onderzoek naar de voorouders van Johannes Josephus Bredewold. Dat is de toepasselijke titel van mijn verslag over de voorouders van opa Bredewold. Hij is de vader van mijn moeder.

Deze opa heb ik nooit gekend, want hij was al voor mijn geboorte overleden. Dankzij verhalen en allerlei bronnen kwamen alsnog veel feiten boven tafel over hem en zijn voorouders. Hierdoor is het net alsof ik hem nu toch een beetje ken.

Opa liep meermalen tijdens Leidens Ontzet in de optocht mee. Met zijn deelname aan het 3-oktoberfeest presenteerde hij zich als een rasechte Leidenaar. Maar feitelijk komen de Bredewolden uit het oosten van het land, namelijk uit Zwolle en omstreken.

Ook zijn moeders familie komt voor een deel uit het oosten. Zij leefden in het gebied tussen Nijmegen, Weert en Düsseldorf in. Een ander deel van de aangetrouwde familie bevat echter wel degelijk typisch Leidse geslachten. Zoals veel Leidenaren vertrokken zij eeuwen geleden uit Noord-Frankrijk en werkten ze in de Leidse lakenindustrie.

Een beschrijving van dit geslacht Bredewold en aangetrouwde families Schmeink, Krommedijk, Jorink en Van der Vegte is klaar. Zie (pdf-download) Bredewold – Schmeink – Krommedijk – Jorink – Van der Vegte. Dit betreft de inleiding en het eerste deel uit bovengenoemde publicatie. De volgende groep aangetrouwde families bestaat uit de Duitse en Limburgse geslachten Reinke – Berendonk – Smits – Truyen – Mouris (pdf-download). In de vrouwelijke lijn komen we via Reinke en Berendonk daarna uit bij de familie Huybers. De jongste generatie bezit een winstgevende slijterij waarover veel valt te ontdekken: Generatie 05 tm 09 Huybers (pdf-download). Vanaf de zevende generatie Huybers ontmoeten we tot besluit de aangetrouwde families Tegelaar – Bouleijn – Sacleu – Forest – Du Pon (pdf-download).

Bovendien gaan de volgende artikelen op Familiesporen specifiek over mensen uit de familietak Bredewold:

Lange slungels en pokdalige tronies
Het huis op de Lange Mare
‘Toverheks, betover me nu’
Zwolse bakker Bredewold werkt in 1828 al machinaal
J.A. Schmeink, een Arnhemse instrumentmaker
De laatste eer heeft een prijskaartje
We hadden als Brenninkmeijer kunnen zijn
Opa als watergeus tijdens Leidens Ontzet
Vroege contacten Van Veen en Bredewold

In de Totaalindex Bredewold (pdf-download) kunt u de namen opzoeken van alle beschreven gezinsleden.