Publicaties

boek-graven-in-de-vuurlinie-gld-1944-1945-leven-in-spergebied-langs-rijn-dl-i-de-liemers-gridvl.nl_

Een overzicht van publicaties van Karin van Veen uit haar onderzoeksprojecten naar regionale geschiedenis in Gelderland, de economische positie van mensen in Afrikaanse samenlevingen, en haar voorouders.

Recent werk

 • Publicatie van een 3-delige serie boeken van Graven in de vuurlinie over de onbekende gebeurtenissen in het Duitse spergebied langs de Rijn in Gelderland in de Tweede Wereldoorlog. Na de mislukte slag om Arnhem moeten ruim 200.000 bewoners van Spijk tot Rhenen vertrekken. De bezetter brengt duizenden Nederlandse dwangarbeiders naar het ontruimde frontgebied, die van september 1944 tot mei 1945 de Panther-Stellung aanleggen.
  Boek Graven in de vuurlinie. Gelderland 1944-1945. Leven in het spergebied langs de Rijn. Deel I De Liemers, februari 2023, 336 pagina’s. Folder met omslag en inhoudsopgave (Pdf).
 • Artikel ‘Een 100-jarige buurt: de Van Deventerweg en naburige woningen’, in Schoutambt en Heerlijkheid, nr 3/2021, het tijdschrift van de Stichting Heemkunde Renkum.
 • Samenstelling en organisatie foto-expositie met geschreven toelichting ‘100 Jaar Van Deventerweg en naburige woningen’, 2020, openbare bibliotheek Oosterbeek, gebouw De Klipper. Het expositiemateriaal is ondergebracht bij het Gelders Archief.

Vroeger werk

Essay Duurzame ontwikkeling en traditionele man/vrouw-verhoudingen (PDF). Beïnvloeden culturele factoren de kansen op een beter inkomen voor vrouwen in Oost Afrika? Geschreven als opdracht voor het Interfacultair keuzevak Ontwikkelingsvraagstukken, 2004/2005, Vrije Universiteit, Amsterdam.

Voorouders

Over het onderzoek naar haar voorouders (Familiesporen) heeft zij zes verslagen gepubliceerd. De geprinte versies liggen ter inzage bij het Centraal Bureau voor Genealogie en bij het Leidse gemeentearchief (Erfgoed Leiden en omstreken).

 • De familie Bredewold, aanverwante Leidse oosterlingen en nieuw­komers uit het zuiden. Genealogisch onderzoek naar de voorouders van Johannes Josephus Bredewold, 2002, 316 pagina’s.
 • De familie Kortekaas. Genealogisch onderzoek naar de voorouders van Cornelia Kortekaas, 2002, 140 pagina’s.
 • Genealogisch onderzoek naar de Leidse voorouders van Pietje Poptie. De familie Poptie, 2001, 494 pagina’s plus losse bijlage.
 • Genealogisch onderzoek naar de Leidse voorouders van Pietje Poptie. De familie Focker, 2000, 230 pagina’s.
 • Genealogisch onderzoek naar de Leidse voorouders van Pietje Poptie. De familie Van Wijk, 1999, 598 pagina’s.
 • De families Boekooy & Stouten. Genealogisch onderzoek naar de voorouders van Pietje Poptie, 1998, 441 pagina’s.
 • Het onderzoek naar de familietakken Van Veen en Van der Steen is deels afgerond, maar op website Familiesporen staat alvast de verzamelde informatie.
Foto-expositie 100 jaar Van Deventerweg en buurt in bibliotheek Oosterbeek