Van Veen

Leonardus van Veen en Cornelia Kortekaas

Opa en oma Van Veen-Kortekaas

Mijn opa, Leonardus van Veen, werd in Leiden geboren op 20 februari 1888. Zijn voorouders leefden onder meer in Voorburg, Wassenaar, Delft en Dordrecht. Toen ik aan dit onderzoek begon, was er over hen weinig bekend. Opa was namelijk al overleden en hij had zelden over oudere verwanten verteld.

Zijn kinderen hoorden wel over een bemiddelde nicht
Theresia. Via haar was opa aan ‘de huisjes in Overschie’ gekomen. Die heeft oom Henk in zijn jonge jaren nog geschilderd. Maar kort na de oorlog kreeg tante Corrie tuberculose en de ziektekosten moesten worden betaald. Net als voor enkele andere kinderen, die ook tbc kregen. Daar gingen de huisjes in Overschie. Deze anekdote is tekenend. Want wel en wee wisselden elkaar generaties lang af binnen dit geslacht.

Het onderzoek naar de familie Van Veen is nog gaande. Voor de liefhebber plaats ik hier alvast de verzamelde gegevens. Er zitten tal van boeiende weetjes tussen. Zoals: welke huizen zij kochten, hoe zij de kost verdienden en met wie zij samen leefden. En dan is er nog een herberg, genaamd ‘Het Melkmeisje’.

Als eerste treft u de reeks voorouders van Leonardus aan (pdf-download): Van Veen generatie 3 tot en met 6. Tot de aangetrouwde families behoren Knijnenburg, Dieben, Hunnego en Van Toulon. Het bestand met gezinsbeschrijvingen van Knijnenburg generatie 4 tot en met 13 (pdf-download) is in bewerking. Dieben gen 5 tm 7 – Vd Heuvel gen 6 – Lugtel gen 6 en 7 – Baten gen 8 (pdf-download) bevat drie generaties Dieben met aanverwante families. Verder vindt u drie generaties Hunnego met aangetrouwde families De Clercq en De Goeij in het document Hunnego gen 6 tm 8 – De Clercq gen 7 – De Goeij gen 8 (pdf-download). Als laatste, maar zeker niet de minste, presenteer ik de tot nu toe verzamelde aantekeningen over de families Van Toulon en De la Coste (pdf-download). In de Totaalindex Van Veen (pdf-download) staan de namen van alle verwanten. Tot besluit biedt de aparte pagina hierboven een overzicht van alle echtparen.