Een van de zeldzaamste beroepen in mijn familie is dat van (medisch) instrumentmaker. Voorvader Johannes Antonius (Antoon) Schmeink heeft wat dat betreft zijn naam mee. Schmeink is namelijk een verbastering van smid en hij begint in Arnhem als messenmaker (1817). Via akten uit de Burgerlijke Stand kunnen we Antoons carrière mooi volgen. In 1821 is hij meester messenmaker en in 1838 messen- én instrumentmaker. Tussen 1848-1866 verricht hij alleen nog specialistisch werk als instrumentenmaker.
Antoon is geen geboren Arnhemmer. Hij komt rond 1788 ter wereld in Anholt (Pruisen), waar ook zijn vrouw Aleida Vink is geboren. Vermoedelijk trouwen ze daar voordat ze zonder naaste verwanten naar Arnhem verhuizen. Tussen 1817 en 1838 krijgt het echtpaar in die stad tien kinderen, waarvan er ‘slechts’ een jong overlijdt. Ze wonen eerst in de Oeverstraat en vanaf 1819 in de Broerestraat.
Het is enigszins onzeker wat voor soort instrumenten Antoon maakt. Gezien het beroep dat een zoon later zal kiezen, zoek ik het in de medische hoek. Al in 1833 komt Wessel Knoops, een 33-jarige ‘apothecar’, voor een geboorte-aangifte mee naar het stadhuis. En in 1863 is apotheker Fredrik Willem Gerritsen getuige voor de overlijdensaangifte van een dochter. Kennelijk onderhoudt Antoon goede contacten met mensen in deze beroepsgroep.
Uit de huwelijksakten van de zonen blijkt dat zij vergelijkbare beroepen kiezen. De oudste, Johan Joseph, is in 1842 instrumentmaker. Dat beroep oefent de tweede zoon Joannes Josephus (!) in 1848 ook uit. Het eerstvolgende trouwfeest is van Wilhelm, die als koperslager werkt. Alleen zoon Franciscus wijkt een beetje af als banketbakker. In 1853 overlijdt oudste zoon Johan Joseph op een leeftijd van 36 jaar. Hij woont dan in Den Bosch en is ‘chirurgale instrumentmaker’. En zoon Johannes Antonius ten slotte, erft het ouderlijk ‘huis en erf in de Broerestraat te Arnhem met alles wat tot de daarin gedreven wordende affaire behoort.’
Het Leidse museum Boerhaave bewaart een collectie instrumenten van A. & B. Schmeink, medisch instrumentmakers uit Amsterdam (1878-1910). Dit zijn verwanten. Bovendien bezit het museum oudere instrumenten van A. Schmeink (1878) én tandartsgereedschap van J. Schmeink (1845-1878), beiden uit Arnhem. Dat zijn werkstukken van twee zonen. Ook heeft een kleinkind in Rotterdam de beroepslijn via de oudste zoon voortgezet.
De familie Schmeink telde echte vaklieden. En ongetwijfeld produceerden zij hun instrumenten in goed overleg met medici. Een instrumentmaker moet beschikken over meerdere kwaliteiten. Namelijk: analytisch en conceptueel denkvermogen, innovatief, doorzettingsvermogen, omgaan met details en meetvaardigheid. Ik beeld mij graag in dat ik dergelijke kwaliteiten via dochter Johanna Elisabeth Cecilia Schmeink heb gekregen. Want zij is mijn betovergrootmoeder.
Beste Karin van Veen,
Bij mijn opa in de la lag een mes, als kind zeer geinteresseerd hierin.
Na overlijden van mijn vader heb ik het mes gekregen.
Op het lemmet staat A.Schmeink.
Bij natrekken van deze naam kom ik bij familiesporen uit , bij messenmaker Schmeink uit Arrnhem. Mes blijkt meer dan 200 jaar oud te zijn.
Wij wonen in Rheden vlak bij Arnhem.
Gr Cees Bod
LikeLike
Beste meneer Bod,
Wat leuk om te vernemen dat er nog een twee eeuwen oud mes in de buurt van Arnhem bewaard is gebleven. Heeft het een metalen of een hoornen lemmet? Ik weet dat leden van de familie Schmeink dergelijke messen produceerden.
Vriendelijke groet,
Karin van Veen
LikeLike
Beste heb een oud scheermes met de inscriptie J. Schmeink met hoornen lemmet.
LikeLike
Dat kan best door deze voorvader zijn gemaakt. Mooi dat het scheermes bewaard is gebleven.
LikeLike
Beste Karin, ik woon 5 km van het naburige Duitse plaatsje Anholt, dus topografische zou het kunnen kloppen.
LikeLike
Ik ben in het bezit van een medische antiek set van Heelkundige instrumentenmakers A.&.B.Schmeink Amsterdam, met daarin onder andere twee Trephine boren (Schat deze eerste helft 19 eeuw), alleen ontbreekt hierin voor zover ik het kan beoordelen het scheermes, aan de vorm van de inkeping te zien. Mocht er iemand zijn die er een heeft en daar eventueel wel afstand van zou willen doen, dan houd ik mij aanbevolen. Groet, Rob
LikeLike
Beste Rob,
Wat mooi dat deze instrumenten nog bestaan en kennelijk worden gekoesterd. Je oproep staat nu onder het bericht, dus wie weet is er nog iemand die reageert.
Vriendelijke groet,
Karin van Veen
LikeLike